Zo voldoe je als makelaar aan de hoogste Europese veiligheidseisen

Digitalisering van diensten, zoals online klanten identificeren of een digitale handtekening onder een koopcontract, biedt gemak en voordelen voor zowel makelaars als consumenten. Maar hoe garandeer je als makelaar de veiligheid en privacy van de persoonsgegevens van je klanten?

14 juni 2023

Security

De risico’s van rondslingerende kopietjes van paspoorten zijn bekend; denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude. Veel makelaarskantoren kiezen daarom voor digitaal identificeren. Maar voor consumenten kan het onwennig of onveilig voelen om hun gegevens online te delen. Als makelaar is het dus een vereiste dat je de veiligheid van hun persoonsgegevens en online privacy goed kunt borgen. Hetzelfde geldt voor het digitaal ondertekenen van documenten, zoals een koopcontract. Een gewone ‘muishandtekening’ heeft niet dezelfde juridische waarde als een handtekening op papier. Als makelaar, maar ook als klant, wil je natuurlijk wel de zekerheid hebben dat een digitale handtekening net zo bindend is als een handgeschreven versie.

Online identificeren

De technologieën voor online zakendoen ontwikkelen zich in rap tempo. Een voorbeeld is de app Vidua. Hiermee kunnen klanten zich na een eenmalige videoregistratie digitaal identificeren en documenten ondertekenen. Vidua wordt uitgegeven onder toezicht van de Nederlandse overheid en voldoet aan de strengste Europese privacy-eisen. Klanten van makelaars die Realworks en Move gebruiken kunnen zich met Vidua digitaal identificeren in Move. Wel zo veilig, want hierdoor is een kopie van een paspoort of identiteitsbewijs niet meer nodig. Inmiddels maken hier al enkele duizenden consumenten per maand gebruik van.

Bindende, digitale handtekening

De technologie voor digitaal ondertekenen van documenten is tot nu toe het best ontwikkeld. Veel makelaars gebruiken bijvoorbeeld al digitale ondertekenplatformen om hun klanten documenten als koop- en huurovereenkomsten te laten ondertekenen. Daarmee kan je op verschillende manieren je handtekening zetten, bijvoorbeeld met een muiskrabbel, sms-TAN of met iDIN. Afhankelijk van het doel van het document prima opties, maar ze bieden niet dezelfde rechtskracht en zekerheid als een ‘natte’ handtekening. Met de Vidua-app kan de klant van de makelaar naast de identificatie ook een digitale, gekwalificeerde handtekening zetten. Deze is bij wet erkend en net zo sterk als een natte handtekening. En dus geschikt voor digitale ondertekening van de belangrijkste contracten, zoals de koopovereenkomst. Vidua wordt nu al ondersteund in digitale ondertekenplatformen zoals Zynyo en Docusign, en in fluX voor taxatierapporten van commercieel vastgoed.

Er wordt gewerkt aan integratie van Vidua in andere systemen in het makelaars-, hypotheken-, en -notarissendomein. Consumenten kunnen Vidua dan op al die plekken gebruiken om zich veilig en gemakkelijk digitaal te identificeren en stukken te ondertekenen.

Je kunt dit artikel ook terugvinden op Funda.nl.