Vidua: Online veiligheid op het hoogste Europese niveau

Remco van Wijk, lead van onze partner Vidua, deelt zijn kennis over de veiligheid van Vidua en de meerwaarde voor vastgoedadviseurs en hun klanten. Hij vertelt over NVM ’s vooruitstrevende rol hierin en sluit af met een advies aan makelaars en taxateurs die veiliger en makkelijker online zaken willen doen.

28 november 2023

Wwft Obligations

Wat is Vidua precies?

Vidua is een digitaal identiteitsmiddel en gekwalificeerde elektronische handtekening in één. Maar Vidua fungeert ook als een Wallet. Deze Wallet bevat de opgeslagen identiteitsgegevens van gebruikers die zich registeren bij Vidua, waardoor ze veilig kunnen worden gedeeld met relevante partijen op elk wenselijk moment. Door gebruik te maken van Vidua kunnen deze partijen vertrouwen op de nauwkeurigheid van de verstrekte gegevens. Bovendien biedt Vidua de mogelijkheid om gekwalificeerde handtekeningen te plaatsen, waardoor elektronische ondertekeningen met de hoogst mogelijke juridische zekerheid volgens Europese wetgeving mogelijk zijn.

Hoe veilig is Vidua?

Het registratieproces van Vidua voldoet aan de hoogste normen en staat onder strikt toezicht van de RDI, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat betekent dat het registratieproces van Vidua niet alleen moet voldoen aan strenge eisen, maar ook regelmatig wordt gecontroleerd door de inspectie en gecertificeerde auditors die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Om een aantal voorbeelden te noemen: Onze mensen ontvangen een speciale training om de echtheid van het document én de identiteit van de persoon vast te stellen. De registratie én het videogesprek in het registratieproces wordt door een tweede persoon gecontroleerd. In het geval dat je telefoon gestolen is, dien je het certificaat te blokkeren.

Wat hebben adviseurs en hun klanten in de woonketen hieraan?

Wanneer consumenten een huis willen kopen of verkopen, worden er op verschillende plekken persoonsgegevens achter gelaten. Er is geen overzicht waar je welke gegevens achterlaat. Het is niet altijd een veilig proces en dat kan nu anders. Met de Vidua wallet kun je nu kosteloos gekwalificeerde handtekeningen zetten, inclusief het elektronisch ondertekenen van pdf’s. Dat kan op verschillende plekken zoals in digitale ondertekenplatformen als Zynyo en Adobe Sign, bij NVM Digitaal Ondertekenen en via Vidua Signing. Deze gekwalificeerde handtekeningen worden verplicht geaccepteerd door alle betrokken partijen, zoals recentelijk bevestigd in de uitspraak van KiFiD. Dit betekent dat je als op het hoogste veiligheidsniveau online zaken kunt doen én documenten digitaal kunt ondertekenen. Deze uitspraak bevestigt dat nogmaals.

We willen dat je met één registratie veilig toegang hebt tot het identificeren, inloggen en ondertekenen van persoonlijke documenten bij de aan- of verkoop van een woning. Allemaal met dezelfde Vidua-wallet, zonder meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden.

Hoe kijk jij aan tegen deze verandering?

De NVM is vooroploper in deze beweging. Dat bewijst de oprichting van dochteronderneming Vidua Vastgoed. We zijn erg trots dat de NVM dit initiatief steunt. Door onze gezamenlijke inzet zien we nu ook dat andere partijen in de woon- en vastgoedmarkt hierin stappen zetten. En dat is goed nieuws, want hierdoor wordt het proces eenvoudiger voor de consument en adviseur. Met Vidua kan de gebruiker op meerdere plekken in de woonketen terecht. Bovendien kan de Vidua gebruiker erop vertrouwen dat zijn of haar paspoortkopie niet rondslingert op een onbeveiligde harde schijf, waardoor het risico op identiteitsfraude aanzienlijk wordt verminderd.

Het herinnert ons aan de tijd dat we voor het eerst begonnen met telebankieren. Velen mensen waren terughoudend en wilden liever hun bankboekje naar de bank brengen. Maar verandering was onvermijdelijk. Hetzelfde geldt voor de acceptatie van geld overmaken via apps. De verandering is niet terug te draaien. Ook nu zijn sommige mensen nog terughoudend en dat is begrijpelijk. De verandering draai je niet terug, maar het belangrijkste hierbij is dat online zakendoen veilig kan. Dat is de kern!

Wat is jouw advies voor makelaars en taxateurs?

Registreer jezelf voor Vidua in 10 minuten. Download de Vidua app en ervaar zelf hoe eenvoudig het registratieproces voor Vidua is. En onderteken voortaan je persoonlijke stukken in signing.vidua.nl. Maak er nu gebruik van!

Remco van Wijk - lead Vidua

“We willen dat je met één registratie veilig toegang hebt tot het identificeren, inloggen en ondertekenen van persoonlijke documenten bij de aan- of verkoop van een woning. Allemaal met dezelfde Vidua-wallet, zonder meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden.”

- Remco van Wijk - lead Vidua