Veilig en makkelijk online zakendoen in de toekomst

In 2026 krijgt iedereen een digitale portemonnee. Overheden en particuliere bedrijven zijn vanaf 2026 verplicht om Europese burgers toegang te geven tot hun diensten via een persoonlijke, digitale portemonnee. Dit heeft ook gevolgen voor makelaars.

18 januari 2024

safe-and-easy-online-business

Op 8 november 2023 is een akkoord bereikt over de invoering van een Europese Digitale Identity Wallet voor overheidsdiensten en de particuliere sector. Zo worden banken en grote techbedrijven als Google, Amazon en Facebook verplicht om alle Europese burgers toegang te geven tot hun diensten met behulp van een persoonlijke wallet.

Impact op de woon- en vastgoedsector

Zo’n wallet werkt als een app waarin consumenten hun persoonlijke gegevens veilig opslaan, gebruiken en delen, bijvoorbeeld met overheidsdiensten, maar ook met makelaars of andere adviseurs. Je kunt er gemakkelijk en veilig online zaken mee doen, zonder dat je meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden nodig hebt. Ook kopieën van bijvoorbeeld je identiteitsbewijs, waar de nodige risico’s aan kleven, zijn hiermee niet meer nodig. Dit heeft ook impact op de woon- en vastgoedsector. Bij het kopen of verkopen van een huis worden op verschillende momenten persoonsgegevens opgeslagen, zowel digitaal als op papier. Dit is niet overzichtelijk en gebeurt ook niet altijd even veilig. Met de invoering van een digitale portemonnee is dat verleden tijd.

Eerste stappen met Vidua-app

De NVM speelt actief op deze ontwikkeling in. Dat bewijst de oprichting van dochteronderneming Vidua Vastgoed die samen met partner Vidua, de Vidua-wallet lanceert binnen de makelaardij. Daarmee kunnen klanten zich veilig online identificeren bij hun makelaar en digitaal handtekeningen zetten onder belangrijke documenten, zoals een koopovereenkomst. Dit gebeurt allemaal op het hoogste, Europese betrouwbaarheidsniveau. Ook kunnen klanten via de app eenvoudig een Wwft-klantonderzoek invullen voor de makelaar.

Op deze manier behouden consumenten controle over hun persoonlijke gegevens en voldoen makelaars volledig aan wet- en regelgeving. Inmiddels krijgen zo’n 100.000 consumenten per jaar de app via hun makelaar

Met de Vidua-app kun je nu al veilig online zakendoen

Doorontwikkeling naar Vidua-wallet

Momenteel vindt de volgende stap plaats: de doorontwikkeling naar de Vidua-wallet. Dit gebeurt in samenwerking met diverse stakeholders, waaronder de overheid. Daarmee wordt de portemonnee een veilige kluis voor persoonlijke gegevens, zoals iemands digitale identiteitsbewijs en financiële documenten. Dit zijn belangrijke stappen naar een veiligere en efficiëntere manier van online zakendoen.

Met apps als die van Vidua kunnen jij en jouw klanten nu al profiteren van de voordelen die deze veilige manier van online zakendoen biedt. En alvast een voorsprong nemen op de toekomst.

Je kunt dit artikel ook vinden op Funda.nl.