Dag papier, hallo Vidua!

De app is een identiteitsbewijs en natte handtekening in één. Hiermee worden onze leden ontzorgt en zetten we de standaard voor digitale identificatie in onze branche. NVM-leden en hun klanten kunnen de Vidua-app kosteloos aanschaffen en gebruiken. Aparte software aanschaffen is niet nodig: Vidua wordt geïntegreerd in alle veelgebruikte kantoorautomatiseringspakketten, zoals Realworks.

2 februari 2022

Digital signing

"Je innoveert uiteindelijk samen met de consument en de makelaar."

Koploper

Uniek aan deze ontwikkeling is dat Vidua Vastgoed de eerste in Nederland is die een dergelijk middel grootschalig op een consumentenmarkt introduceert. "Dat zie je verder nergens in de markt. We zijn inmiddels zo ver dat we ook een pilot gaan opzetten met hypotheekadviseurs en geldverstrekkers. Want door samen te werken met andere ketenpartijen kunnen we het voor de klant veel makkelijker maken. Dat biedt tegelijkertijd ook kansen voor de makelaar omdat je je klant breder van dienst kunt zijn."

Innovatie onvoorspelbaar

Door de krappe arbeidsmarkt duurde het iets langer om een goed team bij elkaar te krijgen. En toen we eenmaal aan de slag waren gegaan - met een kernteam van drie man en vijf ontwikkelaars - kwamen we er door diverse gebruikerstesten achter dat de Vidua-app nog niet naar behoren werkte. Je innoveert uiteindelijk samen met de consument en de makelaar. Uit hun feedback bleek de gebruikerservaring toch nog niet goed genoeg te zijn. Innovatie verloopt inderdaad niet via een rechte lijn. Na alle aanpassingen was eind september dan onze 'soft launch', vooralsnog met een beperkte groep makelaars. Vanaf nu kan de consument - op aangeven van de makelaar - zich aanmelden via viduawonen.nl en de Vidua-app installeren. Vervolgens kan deze zich in Move.nl digitaal identificeren zodat een kopie paspoort verleden tijd is.

"Door samen te werken met andere ketenpartijen kunnen we het voor de klant veel makkelijker maken."

Digitaal ondertekenen

Maar het blijft niet bij digitaal identificeren. Samen met Realworks maken we het mogelijk voor consumenten om hun Vidua-app te gebruiken in Move om documenten, zoals een opdracht tot dienstverlening of de koopovereenkomst, digitaal te ondertekenen op het allerhoogste niveau. Het hele uitprinten, met pen ondertekenen, inscannen en terugsturen van documenten via mail, wordt daarmee verleden tijd. Zowel het digitaal identificeren als ondertekenen wordt kosteloos ter beschikking gesteld aan makelaars en hun klanten. In oktober wordt gestart met de eerste gebruikerstests en eind 2021 gaan we de ondertekendienst opleveren.

Wie is 't?

Daarnaast wordt er ook een dienst ontwikkeld voor het Wwft-cliëntenonderzoek. Om te kijken met wie je nu precies zaken doet. We hebben hiervoor een panel van NVM-leden gevraagd naar hun behoeften: wat vinden ze fijn in de ondersteunende diensten die ze hier nu voor gebruiken en wat niet? Welke vragen hebben ze nog op het gebied van dit soort onderzoeken? We weten nu wat de pijnpunten zijn die we moeten oplossen. We hebben inmiddels een concept bedacht waarin de klant een actieve rol krijgt in het onderzoek waarbij zij haar Vidua-app kan gebruiken. Begin oktober is een prototype van de dienst aan een panel van NVM-makelaars voorgelegd. Deze nieuw te ontwikkelen dienst, die tegen betaling is af te nemen, zal om te beginnen ook binnen Realworks geïntegreerd worden. Naar verwachting zal dan eind van het jaar een eerste versie worden gelanceerd.

Ronald Carpentier, CEO Vidua Vastgoed

"Dag papier, hallo Vidua!"

- Ronald Carpentier, CEO Vidua Vastgoed